SANT BERNAT CALBÓ JA ÉS PÚBLIC

SANT BERNAT CALBÓ JA ÉS PÚBLIC

A finals de desembre la plataforma Salvem La Repla va assistir a una reunió informativa al Districte de Sant Martí on es va informar de la imminent compra de l’edifici de l’antiga parròquia de Sant Bernat Calbó. La compra s’ha efectuat, segons ens han indicat fonts del consistori, el 28 de desembre.

A aquesta reunió també hi van assistir representants de l’Escola Marbella, del Consorci d’Educació i de l’Associació de Veïns i Veïnes del Poblenou. La trobada va tenir un objectiu informatiu sobre la compra i les posteriors actuacions previstes sobre la plaça.

CELEBREM LA VICTÒRIA VEÏNAL I AGRAÏM EL SUPORT DE TOTHOM

Des de Salvem La Repla volem posar en valor l’esforç i la tenacitat dels veïns i veïnes que van defensar, des de l’inici, la recuperació d’aquest espai per a ús públic. Durant aquest temps la Plataforma ha celebrat 7 assemblees veïnals; ha participat en els Consells de Barri; ha assistit al diferents Plenaris del Consistori; ha elaborat una enquesta de diagnosi a més de 200 veïns de la Plaça; ha participat a trobades d’urbanisme de Barri; s’ha incorporat a la Comissió d’equipaments del Poblenou; ha fet propostes al “Decidim Barcelona”; ha celebrat més de 25 reunions de coordinació i s’ha pogut reunir dues vegades amb el Regidor del Districte.

Altrament cal destacar la implicació del teixit associatiu del barri, amb l’adhesió de més de 20 entitats a la Plataforma i el suport de més de 1.500 veïnes i veïns que han signat les tres demandes de la plataforma lliurades a l’ajuntament.

S’han aconseguit dues d’aquestes tres demandes per les quals es va constituir la Plataforma:

  • Retirar el projecte del monestir
  • Que l’espai de l’edifici de Bernat Calbó passi a titularitat pública

El tercer punt “Que l’espai de l’edifici serveixi per a millorar la plaça i ubicar-hi un equipament municipal amb una finalitat decidida per el veïnat en un procés participatiu” ha estat l’únic objectiu no acomplert.

NO HI HAURÀ PROCÉS PARTICIPATIU. L’AJUNTAMENT N’HA CEDIT L’US

Lamentem informar-vos doncs que, per a decidir l’ús de l’edifici, l’ajuntament finalment no ho farà amb un procés participatiu amb els veïns malgrat s’hi va comprometre públicament. El mateix regidor ens ho va comunicar durant l’ultima reunió mantinguda el mes de desembre. La decisió presa per les institucions i sense la participació dels veïns, és la de cedir l’espai al Consorci d’Educació amb la finalitat d’ampliar l’Escola Marbella.

Tot i això es contempla la possibilitat de decidir un ús compartit amb el barri, d’un espai encara per definir dins del futur edifici. Per a definir aquest us compartit l’Ajuntament vol fer participar a les entitats i al veïnat.

No qüestionem l’ús final que l’ajuntament ha decidit per a l’edifici. Celebrem que serveixi per a solucionar problemes d’espai de l’escola. Malgrat això seguim creient que hem perdut una magnífica oportunitat de participació veïnal per a decidir el millor ús entre totes i tots.

Tampoc estem satisfets en com s’han anat desenvolupant els fets, de manera unilateral, entre el consorci d’educació i l’ajuntament, sense informar degudament, al veïnat, dels acords establerts entre les dues parts.

PROPERES PASSES: CAL VEURE FINS ON POT PARTICIPAR EL VEÏNAT

Esperem que els veïns i les veïnes puguin participar activament i no com a observadors o objectes passius del projecte que afecta a l’edifici i a la Plaça de Sant Bernat Calbó. L’Ajuntament ha convidat a la plataforma i a altres entitats a fer un seguiment del projecte.

Cal veure fins a quin punt això significa que els veïns puguin tenir una posició determinant per a decidir les intervencions sobre la Plaça i sobre l’edifici. Veiem complicat poder intervenir sobre el projecte del consorci d’educació si fins ara no hem tingut ni veu ni vot. Més tenint en compte que tot sembla estar en una fase avançada.

Per aquest motiu la Plataforma Salvem La Repla, està decidint internament si, un cop resolts els 3 punts pels quals va ser constituïda (retirar el projecte del monestir, passar a titularitat pública l’edifici i fer un procés participatiu per a decidir-ne l’ús) es manté o es dissol, donant per acomplerta la seva lluita.

Us agraïm la vostra col·laboració i suport. Sense vosaltres això no hagués estat possible!

Deja un comentario