QUE QUEDI CLAR: NI UN METRE MENYS DE PLAÇA

placaconsorci

El Consorci d’Educació, amb la passivitat del regidor del districte, ha presentat la licitació de contractació pública per fer un projecte a la Plaça de Sant Bernat Calbó. Ho ha fet mentre l’Ajuntament negociava la compra de l’edifici, sense informar al veïnat i sense respectar la necessitat d’obrir un procés participatiu per a decidir-ne l’ús final i l’abast de l’actuació sobre la plaça.

És inadmissible que les institucions menystinguin els veïns i les veïnes d’aquesta manera. Primerament per que s’ha obert una proposta per a un concurs públic sense haver consensuat els usos de l’edifici de l’església i en segon lloc per que aquesta proposta actua sobre l’entorn de la plaça fent disminuir l’espai públic. Això només és possible amb un planejament urbanístic nou, que demanem que de moment no s’aprovi. Al planell d’actuació per aquesta intervenció a la plaça, hi ha coses que són del tot inadmissibles sense arribar a consensos:

1. El projecte annexiona una part important de la plaça (figura D de la foto)
Aquesta apropiació de l’espai redueix ostensiblement l’espai d’ús públic. Per tant perdem plaça. A la vegada separa l’arbrat. El fet d’alinear la plaça amb el carreró fa que el conjunt de la plaça perdi personalitat convertint-la en una mena de carrer sense sortida del final de Doctor Trueta.

2. El projecte annexiona la porxada de l’antiga església (figura C de la foto)
En el seu moment, cap els anys 70, el bisbat va annexionar-se un tros de plaça per edificar-hi el voladís o porxada de l’actual església. Aquest punt ha estat motiu de discussió des que Salvem La Repla va posar sobre avís, a l’Ajuntament, durant les queixes sobre el projecte del Monestir. En el seu moment ja vam demanar que aquell tros, annexat a l’edifici, fos retornat a la plaça. Aquest factor ha format part de l’estira i afluixa de les negociacions Bisbat-Ajuntament, per marcar el preu de l’adquisició del sol. Ara, en aquesta proposta del Consorci, apareix de nou aquest espai de plaça manllevat i incorporat a l’edifici.

LES NOSTRES DEMANDES SEMPRE HAN ESTAT CLARES: VOLEM DIGNIFICAR I GUANYAR ESPAI DE PLAÇA NO FER-LA MÉS PETITA I AMB MENYS ESPAI PER A TOTHOM. Creiem fermament que podem conjugar totes les necessitats. Però cal fer-ho d’una altra manera, no amb polítiques de fets consumats i a esquenes del veïnat.

Volem una plaça més gran!
Volem una plaça més oberta!
Volem una plaça més digna!
Volem una plaça per a tothom!

SALVEM LA REPLA

Deja un comentario