Peticions al Regidor del Districte

VEÏNS DEL POBLENOU ES REUNEIXEN AMB EL NOU REGIDOR DEL DISTRICTE DE SANT MARTÍ PER ATURAR EL PROJECTE DE FER UN MONESTIR A LA PLAÇA DE SANT BERNAT CALBÓ

La llista de Barcelona en Comú, a la que pertany el nou Regidor, Josep Maria Montaner, es va comprometre en el seu programa electoral, a estudiar la possibilitat d’aturar el projecte i donar-li un altre us.

______________________________________________________________

La plataforma veïnal, “Salvem La Repla”, acompanyada de representants de l’Ampa de l’escola Mar Bella i de l’Eix Comercial Poblenou,  hem tingut una trobada, el 6 de Juliol de 2015, amb el nou Regidor del Districte de Sant Martí, Josep Maria Montaner i el seu Conseller Tècnic, Marc Andreu.  L’objectiu de la reunió ha estat transmetre la inquietud veïnal i la forta oposició que genera el projecte de construir un convent o monestir a la Plaça Bernat Calbó i conèixer en quina situació es troba el compromís electoral assolit per Barcelona en Comú, en el seu programa municipal 2015 per a Sant Martí, d’estudiar la possibilitat d’aturar el projecte i donar-li un altre us. Aquests són els punts a destacar d’aquesta reunió:

Els veïns han tingut accés a la segona versió del projecte, arquitectònic del monestir, que incorpora canvis.

En el transcurs de la reunió hem pogut tenir accés a la segona versió, ja definitiva, del projecte. Sobre els plànols hem pogut veure que la pressió veïnal ja ha aconseguit algunes modificacions sobre el projecte original: Reducció d’una planta a la façana orientada al carrer Marià Aguiló i endarreriment d’uns metres de la façana orientada a la plaça, que deixa d’apropiar-se de la part que anteriorment ocupava la porxada.

Els veïns volen un altre futur per a la Plaça Bernat Calbó

Malgrat els ajustos, els veïns seguim sense admetre la construcció d’un monestir, el trobem inadequat i totalment innecessari per al barri i reclamem aquest espai per a la ubicació d’un equipament d’us públic i per a la millora de l’espai de la plaça. Aquest equipament hauria d’afavorir l’espai de veïnatge que representa la plaça en convivència amb l’escola Mar Bella, per convertir-la en un punt central del casc antic del Poblenou, afavorir el pas de vianants entre la Rambla i Marià Aguiló i oferir un espai adient per als nens, nenes i famílies que en fan us a diari. Segons la plataforma un convent o monestir és un espai residencial privat, que difereix de l’ús original de l’equipament, que no aporta beneficis al barri ni afavoreix la creació d’espais de veïnatge. A més defensem que el projecte no encaixa a nivell paisatgístic ni amb el conjunt de la Plaça Bernat Calbó ni amb els edificis del casc antic del Poble Nou.

Preocupació per les obres i l’enderroc

Un altre punt de preocupació dels veïns, tractat a la reunió, és el referent als aspectes de seguretat en les tasques d’enderroc de l’antiga església de Bernat Calbó, degut al poc espai existent entre l’edifici, l’escola i les cases i també per la presència d’amiant a parts de la estructura de l’edifici. El Regidor del Districte i Conseller Tècnic ens han informat sobre l’estat de l’enderroc apuntant que:

  • Els treballs de desamiantació ja han conclòs i que l’enderroc esta previst a partir del 3 d’agost per tal de no coincidir amb el casal de l’escola
  • Les tanques del perímetre de seguretat ocuparan el mínim espai públic
  • L’enderroc ha d’estar finalitzat el 31 d’agost, abans del començament del curs escolar i de la festa major.
  • Durant el període de festes no s’efectuaran treballs a la Plaça.

En el cas que el projecte actual segueixi endavant, el període previst d’obres per a la construcció del monestir és d’uns 12 mesos.

Compromisos assolits per la regidoria

Un cop escoltats els arguments del veïns, sobre les demandes de la plataforma per trobar un altre futur per a la Plaça Bernat Calbó, el Regidor s’ha compromès a:

  • Revisar l’adequació del projecte amb el pla especial per veure si compleix els requisits.
  • Aclarir l’ús real de l’equipament, ja que no queda clar quina en serà la finalitat d’ús.
  • Revisar la oferta de permuta de terrenys proposada amb anterioritat al propietari.
  • En el cas que el projecte tiri endavant, revisar l’encaix paisatgístic de l’edifici amb l’entorn.
  • Revisar la urbanització en general de la plaça.

Durant les properes setmanes la Plataforma “Salvem La Repla”, l’Ampa de l’escola Mar Bella, l’Eix Comercial i altres entitats veïnals seguirem treballant per tal que el consistori acomplexi amb els seus compromisos a la vegada que mantindrem les reivindicacions i accions per aconseguir l’objectiu de trobar un altre futur per a la Plaça Bernat Calbó.

Deja un comentario